Dziesiąty przystanek z cyklu kulinarnych podróży po Francji, to niezwykłe doznania, powstałe z pasji i doświadczenia wybitnych szefów kuchni — którzy już 14 października zabiorą Was do Gaskonii — Krainy słynącej z najlepszego foie gras na świecie!
Podczas kolacji nie tylko zasmakujecie francuskiej kuchni, ale poznacie inspiracje przyświecające autorom poszczególnych dań, a sommelier opowie o winach, które swoim aromatem doskonale połączą się z kompozycjami na talerzu.
Położona w południowo-zachodniej Francji, Gaskonia słynie ze swego douceur de vivre („słodkiego życia”): jedzenia (foie gras i brandy Armagnac), średniowiecznych miast i miasteczek (bastides) położonych wśród wzgórz, słonecznej pogody i krajobrazu z łańcuchem Pirenejów.
Ciasto francuskie / kozi ser / rozmaryn / marynowany burak / sól maldon
Marynowane małże / galaretka z piperady / szynka Bajońska
Foie gras w glazurze z wiśni / tostowana brioche / mus z moreli
Polędwica z dorsza confitowana w klarowanym maśle/ sakiewki z pieczonym bakłażanem / sos z palonej papryki
Floc de Gascogne / lody truskawkowe
Polędwiczka wieprzowa w sosie winno-armaniakowym / kasztany w delikatnym bulionie / polenta
Ciasto migdałowe / lody z kiszonych cytryn i pieprzu syczuańskiego / maślana kruszonka
Uprzejmie informujemy, że ze względu na duże zainteresowanie cyklem kolacji ilość miejsc jest ograniczona. Zachęcamy do rezerwacji stolików w przedsprzedaży.