Gotowanie to dla niego sposób na życie. Niekończąca się przygoda ze smakiem oraz doznaniami. Eksperymentuje, łączy tekstury, odkrywa nowe kombinacje.
Filozofia zero waste nie jest dla niego modnym hasłem, a naturalnym podejściem do gotowania. Szanuje każdy składnik i zawsze potrafi wyciągnąć z niego całą magię.
Poza kuchnią można go spotkać z aparatem w dłoni lub wsłuchanego w muzykę – bo jego miłość do sztuki nie kończy się na sztuce kulinarnej.
W listopadzie 2025 roku nasza restauracja Garnish Food&Wine została objęta patronatem Mikołaja Rey. Od tego momentu razem z szefem kuchni Michałem Kopsztajnem wspólnie tworzą to wyjątkowe miejsce.
Mikołaj Rey to smakosz i entuzjasta wyzwań kulinarnych, finalista 1. edycji programu MasterChef. Regularnie występuje w roli uczestnika, eksperta, prowadzącego bądź członka jury na kulinarnych festiwalach i konkursach (m.in. Guide Michelin, żółty przewodnik Gault&Millau). Prowadzi warsztaty kulinarne i degustacje w Polsce oraz innych krajach europejskich, a także w Afryce, gdzie przygotował dla polskiej dyplomacji wielki event gastronomiczny na 100-lecie odzyskania niepodległości.